poniedziałek, lutego 1

Owsiane ciasteczka



Składniki:
200 g płatków owsianych
200 g mąki kukurydzianej
100 g cukru muscavado (można użyć zwykłego)
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
większa szczypta soli
2-3 łyżki mleka roślinnego


Wykonanie:
Płatki owsiane potraktować blenderem, lecz zmielić tak, by kawałki pozostały. Do płatków dodać suche składniki, potem ziemne masło i mleko. Dokładnie połączyć, a następnie pozostawić w lodówce przez 15 minut. Ciasto podzielić na dwie części. Będzie się nieco kruszyć. Każdą po kolei rozwałkować na ok. 5 mm placek, podsypując mąką. Wykrawać kółeczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

I chrupać ;)


PS Oryginalny przepis pochodzi od Gary'ego Rhodes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz