poniedziałek, stycznia 25

Ciasteczka i mleko jaglano-migdałowe

Szybkie dwa w jednym. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. A dla mamy idealne do kawy, i jedno i drugie ;)






Składniki na mleko:
garść migdałów
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - jak ugotować kaszę jaglaną - kliknij
3 daktyle
2,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
dodatkowo gaza lub pielucha tetrowa

Migdały i daktyle zalać przegotowaną wodą tak aby pływały i pozostawić na kilka godzin. Ja zalewam wieczorem, by rano były gotowe. Ugotować kaszę. Wylać wodę z migdałów a migdały opłukać. Do migdałów i daktyli dorzucić szklankę kaszy, zalać 2,5 szklankami wody i porządnie zblendować. Następnie przepuścić przez gazę lub pieluchę. Mocno wycisnąć. Mleko gotowe! Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce do 48 godzin.

A teraz ciasteczka.
Do powstałej suchej masy migdałowo-jaglanej dodajemy:
2-3 łyżki miodu
3 płaskie łyżki masła
Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, by masło się roztopiło i wszystkie składniki ładnie połączyły. Wykładamy formując płaskie placuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 min do mocnego zarumienienia. Wtedy będą chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz