sobota, października 17

BROWNIE


Mam tyle energii od wczoraj, że ten przepis się chyba sam napisze :) Wrzucam dzisiaj bo nadarzył się na to moment idealny. Tym sposobem uczczę a przy okazji podziękuję za taką ilość odwiedzających i komentujących. Dzięki wielkie i przeogromne :)))!



Ciasto powstało po zmierzeniu się z niezliczoną ilością przepisów na brownie. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że - jeśli mogę coś zmienić na zdrowsze to zmieniam, szukam, kombinuje ... i tak było także teraz.
Plusem jest to, że nie zawiera mąki a i cukier można pominąć lub zastąpić innym słodzidłem.
Z jesiennej okazji trochę je zmodyfikowałam i chyba jest nawet lepsze.


Składniki:

100 g mielonych migdałów
2 duże jajka
pół kostki masła
1 czekolada gorzka minimum 70%  kakao
1 czekolada mleczna - najlepiej fioletowa Wedla - daje specyficzny smak
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej - jeśli ciasto również dla dzieci - pomijamy
po łyżeczce mielonego cynamonu i kardamonu
garść posiekanych daktyli
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 figi do ozdoby

Masło rozpuścić z czekoladą. Dodać kakao, kawę i migdały. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem (lub same) a w osobnej miseczce białka. Masę z żółtek wymieszać z czekoladą. Następnie delikatnie dodawać po łyżce ubite białka. Ciasto przelać do foremki. Ozdobić figami pokrojonymi w plasterki lub posypać wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 40 - 45 minut.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz