czwartek, października 29

Bakaliowe ciasteczka


   


Pyszne, przepełnione bakaliami i proste w przygotowaniu.
Najlepsze domowe, bakaliowe ciastka, jakie jadłam. Idealne jako przekąska do pracy, na wózkowy spacer czy "coś słodkiego" do szkoły. Znikają w mig !

Składniki:
2,5 szklanki mąki - można zastosować tylko mąkę pszenną; ja natomiast mieszam  - 1 szklankę mąki pszennej, 1 szklankę mąki owsianej oraz 1/2 szklanki np. mąki żytniej
1 kostka masła
0,5 szklanki brązowego cukru - można dodać mniej w zależności jakie zastosujemy bakalie
po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru
2 jajka
3 szklanki bakalii np. morele, śliwki, migdały, siemie lniane, sezam, pestki dyni i słonecznika, rodzynki, żurawina itp.
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mieszam suche składniki. Dodaję masło i jajka a na koniec bakalie. Formuję ciasteczka mokrymi rękoma.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni przez ok. 15-18 minut.

Koniec. Proste prawda ? A w domu tak pachnie ... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz