środa, stycznia 13

Zdrowa wersja chlebka bananowego


Przepis na słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe ciasto. Bez laktozy, glutenu i cukru. 

Składniki:
4 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki ryżowej (użyłam z ryżu brązowego)
0,5 szklanki oleju kokosowego
łyżka sproszkowanej stewii (lub innego słodzidła)
0,5 szklanki rodzynek (polecam te bez siarki)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki mleka roślinnego - jeśli ciasto jest bardzo gęste

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Jeśli olej kokosowy ma konsystencję stałą - włożyć słoik z olejem do gorącej wody i chwilę odczekać aż się upłynni.
Banany obrać i rozgnieść. Dodać olej, jajko i pozostałe sypkie składniki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę.
PS jeśli chcemy aby ciasto było wysokie używamy jednej blaszki, ja zaś używam dwóch. Wychodzi takie jak na zdjęciu.
Można także upiec ciasto w formie babeczek. Pamiętajmy wtedy o skróconym czasie pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz