sobota, stycznia 23

Ciasto jaglano-czekoladowe

Ciacho zrobiłam dziś spontanicznie, z potrzeby zjedzenia kaszy jaglanej (pomaga w walce z przeziębieniem) i ogromnej chęci na słodkie. Takie w sam raz na przekąskę słodką ale zdrową.


Składniki:
2 gorzkie czekolady 72 % kakao
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - tutaj jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 jajka
garść posiekanych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru
szczypta lawendy
odrobina mleka roślinnego

Roztopić w garnku olej kokosowy i 1,5 tabliczki czekolady. Dodać wiórki kokosowe, kaszę, daktyle, miód i jajka. Wymieszać. Wyłożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Rozpuścić pozostałą czekoladę z odrobiną mleka i polać wystudzone ciasto. Posypać lawendą.

Można się pokusić o kapkę bitej śmietany lub kulkę lodów waniliowych ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz